Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΜΑΣ ΕΣΦΑΞΑΝ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΟΙ... ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ!

To μαχαίρι στο λαιμό έβαλαν και πάλι οι εκπρόσωποι της τρόϊκας στην ελληνική κυβέρνηση. Ανακοίνωσαν αφενός  την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου ύψους 9 δισ, ευρώ (με ποιες θυσίες όμως;), αλλά είπαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι επισημαίνοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και έντασης των προσπαθειών για δημοσιονομική προσαρμογή. Στις Βρυξέλλες, την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του προγράμματος εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.
Την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και έντασης των προσπαθειών για δημοσιονομική προσαρμογή επισήμανε η τρόικα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί. Οι εκπρόσωποι της τρόικας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου δανεισμού, καθώς και το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης των δανείων. Όσον αφορά στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογράμμισαν τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στην αξιοπιστία της Ελλάδας.  Οι Σ.Ντερούζ (Κομισιόν), Π.Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ντ. Μπλανκ (ΕΚΤ) αναφέρθηκαν στους βασικούς άξονες του νέου Μνημονίου, στις αδυναμίες που διαπίστωσαν στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, αλλά και στους τομείς όπου η κυβέρνηση καταγράφει πρόοδο.Όπως τόνισαν το «ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο». Ωστόσο, ξεκαθάρισαν πως το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, τονίζοντας πως βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Από την άλλη μεριά είπαν μειν ότι τα 9 δισ. ευρώ της τρίτης δόσης του μηχανισμού στήριξης είναι διασφαλισμένα, ωστόσο, για τις διαρθρωτικές αλλαγές επισημαίνεται πως «το πρόγραμμα έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή». Η τρόικα υπογράμμισε πως η πρόκληση πλέον είναι να εφαρμοσθεί ένα «φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα» για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις που μεταξύ άλλων αφορούν:
-Στην ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο επιχείρησης μέσω αλλαγών των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας.
-Στο άνοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες, εμπόριο και επαγγέλματα.
-Στο «ξεκλείδωμα» του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά.
Για την μείωση του ελλείμματος είπαν πως η μείωσή του κατά 6% του ΑΕΠ το 2010 είναι μεγαλύτερη από τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο. Ωστόσο, η ασθενέστερη από την προβλεπόμενη είσπραξη εσόδων και η πρόσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009, σημαίνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ένα έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2011. Οι εκπρόσωποι της τρόικας επισήμαναν την ανάγκη εξυγίανσης του τομέα της Υγείας και των ΔΕΚΟ και εστίασαν στην αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Οι εν λόγω τομείς θα βρεθούν στο επίκεντρο κατά την αξιολόγηση του Μαρτίου. Οι αξιωματούχοι της τρόικας αναφέρθηκαν στην ανάγκη η δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ήτοι με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περιστολή των δαπανών στο δημόσιο τομέα. Η τρόικα χαρακτήρισε υπεράριθμο τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο αποσαφήνισε πως η κυβέρνηση σε «εθελοντική βάση» δεσμεύθηκε να υπάρξει μείωση προσωπικού με εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν απολύσεις σε ΔΕΚΟ και δημόσιο, οι εκπρόσωποι της τρόικας παρέπεμψαν στην κυβέρνηση. Σε ερώτηση για την συνεργασία τρόικας - κυβέρνησης είπαν πως οι συζητήσεις με τους υπουργούς ήταν πάντα ανοικτές και ενημερωτικές και δεν υπήρχαν συγκρούσεις. Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί έξω από το ξενοδοχείο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες άτομα, με επικεφαλής τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο, ωστόσο απωθήθηκαν από τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν παραταγμένες στην είσοδο.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα