Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ 150.000 δημοσίους υπαλλήλους

Βούτυρο στο ψωμί των... "goldenboys". Την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο άνοιξε πριν από λίγο, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου. Στα επόμενα 4 χρόνια θα έχει μειωθεί ο αριθμός των δημ.υπαλλήλων κατά 150.000 όπως είπε ενώ δεν απέκλεισε ακόμα και τη μέθοδο των απολύσεων : '' Οταν κλείνει ή συγχωνεύεται ένας οργανισμός μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας'' ήταν τα λόγια του.


Μάλιστα ο κ.Παπακωσταντίνου, υπαινίχθηκε και νέες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων κάνοντας λόγο για ΝΕΟ εξορθολογισμό στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου.

Ο υπουργός Οικονομικών ετοιμάζει να φέρει τις επόμενες ημέρες νέα μέτρα μείωσης δαπανών και αύξησης εσόδων, ύψους 6 δις ευρώ, τα διπλάσια δηλαδή από όσα αρχικά είχαν υπολογίσει.

''Ενα χρόνο μετά την έναρξη της πορείας μας, αντί να έχουμε ένα ξεκάθαρο πεδίο μπροστά μας τα ερωτήματα έχουν πολλαπλασιαστεί'' δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου που απέκλεισε ξανά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης.

Ο Γ.Παπακωσταντίνου εξέπληξε τους πάντες λέγοντας πως είναι πρόθυμος να εντάξει στο οικονομικό πρόγραμμα προτάσεις της Ν.Δ ανοίγοντας έτσι διάπλατα όχι απλά χώρο για συναίνεση αλλά και για συνεργασία : ''Οσα σας περιέγραψα δεν είναι υπόθεση ενός κυβερνητικού σχηματισμού, πρέπει να είναι υπόθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων.Στο πλαίσιο των προτάσεων της ΝΔ υπάρχουν ζητήματα τα οποία μπορούμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα και θα καλέσουμε τις επόμενες ημέρες τη ΝΔ σε διάλογο, οι Ελληνες πολίτες ζητούν μια ευρύτερη συμπαράταξη''.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε χθες το βράδι και ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist. 
Σε ότι αφορά το σκέλος των δαπανών του Μεσοπρόθεσμου ο πρωθυπουργός ανέφερε την μείωση των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα η οποία θα επιτευχθεί με την μη αντικατάσταση υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται ή/και μέσω εθελουσίας εξόδου, την εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο σε αντιστοιχία με εκείνο του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα επιβραβεύει την παραγωγικότητα.

Επίσης το σκέλος των δαπανών θα περιλαμβάνει την συγχώνευση ή το κλείσιμο εταιρειών του δημοσίου που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό τους, την επανεξέταση και στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων και την καταπολέμηση της σπατάλης στον δημόσιο τομέα.

Το προανήγγειλε ο πρωθυπουργός
Σε ότι αφορά το σκέλος των εισοδημάτων του προγράμματος, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επανεκτίμηση των φοροαπαλλαγών και την διατήρηση εκείνων που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, και την ολομέτωπη επίθεση στην φοροδιαφυγή.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν σε 20 ποσοστιαίες μονάδες του χρέους.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου στις επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο -τηλεπικοινωνίες, λιμάνια, τομέα διαχείρισης υδάτων, ηλεκτρική ενέργεια και τυχερά παιχνίδια.

Αποκλείοντας, εκ νέου, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αλλάζει μέσα σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον και πρόσθεσε ότι «από τα διεθνή ΜΜΕ δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από τον σεβασμό σε αυτό που κάνουμε».

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα