Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Handelsblatt: "Η οικονομία μας στα ίδια ΧΑΛΙΑ με την ελληνική"

Αποκάλυψη-σοκ από σοβαρή γερμανική οικονομική εφημερίδα. (Μέσα στα τόσα psemata, ας πουν και μια αλήθεια) Η διαρκής συζήτηση γύρω από το χρέος της Ελλάδας διευκολύνει άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ να κρύβουν τα δημοσιονομικά τους, που δεν είναι καλύτερα από ότι της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων Γερμανίας και Γαλλίας, γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Συζητώντας διαρκώς για το χρέος της Ελλάδας, άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ διευκολύνονται να κρύβουν τα δημοσιονομικά τους, που δεν είναι καλύτερα από ότι της Ελλάδας, γράφει η γερμανική εφημερίδα, τονίζοντας πως η ΕΕ δεν έχει πάρει το μάθημά της από την κρίση χρέους.

"Μπορείς να κρυφτείς εύκολα πίσω από το τεράστιο ελληνικό χρέος", επισημαίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνοντας πως είναι αρκετές οι χώρες που δεν τα πάνε και πολύ καλύτερα στα δημοσιονομικά τους από την Ελλάδα ή την Πορτογαλία.

Κώδωνας κινδύνου
"Όσο οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το χρεοκοπημένο κράτος στο Αιγαίο, τόσο η κοινή γνώμη δεν ασχολείται με τα δημοσιονομικά άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Γεγονός που βολεύει αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Διότι έτσι χάνεται από το οπτικό μας πεδίο ότι αρκετές χώρες δεν έχουν να παρουσιάσουν περισσότερες επιτυχίες στο μέτωπο των δαπανών και των μεταρρυθμίσεων από ότι η Ελλάδα. Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρουσε χθες το κώδωνα του κινδύνου".

Γαλλία - Γερμανία κάνουν ό,τι τις βολεύει
"Η Ελλάδα και η Πορτογαλία βρίσκονται σήμερα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας επειδή επί χρόνια αγνοούσαν επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Κομισιόν για εξυγίανση των οικονομικών τους. Δεν ήταν όμως οι μόνες. Γαλλία και Γερμανία έθεσαν σχεδόν εκτός λειτουργίας το Σύμφωνο Σταθερότητας το 2005 μόνο και μόνο για να μην υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τις συστάσεις εξυγίανσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το γεγονός ότι η Γερμανία μειώνει αυτή την εποχή το χρέος της λόγω της οικονομικής ανάπτυξης δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Η επόμενη οικονομική ύφεση θα δείξει αν η Γερμανία έχει τη βούληση να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της και να προχωρήσει σε επίπονες περικοπές των δημοσίων δαπανών. Η ΕΕ πρέπει ακόμα να αποδείξει ότι πήρε το μάθημά της από την κρίση χρέους".

Μονάζ-ζυγά... δικά τους
Το ενδεχόμενο τιτλοποίησης των εσόδων από την πώληση ελληνικής κρατικής περιουσίας εξετάζει η ευρωζώνη, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Πρακτικά, η διαδικασία αυτή σημαίνει ότι «το υπό σύσταση ταμείο διαχείρισης δημόσιας περιουσίας θα προσδιορίσει τα ακίνητα που είναι προς πώληση και θα εκδώσει πιστωτικούς τίτλους. Ενδιαφερόμενοι μπορούν να τους αγοράσουν αμέσως», αναφέρει η εφημερίδα σε σημερινό δημοσίευμά της.
«Αργότερα και όταν το ταμείο διαχείρισης πουλήσει πράγματι τα ακίνητα, ο κάτοχος των τίτλων θα πάρει τα λεφτά του πίσω συν τους τόκους», σημειώνει.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, το πλεονέκτημα που έχει αυτή η διαδικασία για το κράτος είναι ότι θα εισπραχθούν άμεσα τα χρήματα, χωρίς να έχει προχωρήσει πραγματικά η πώληση της κρατικής περιουσίας και χωρίς να χρειάζεται να περιμένει την τεχνικά δύσκολη και χρονοβόρα διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών.

Η Suddeutsche Zeitung επικαλείται κύκλους στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες που επιβεβαίωσαν σχετικές σκέψεις, προσθέτοντας όμως ότι τίποτα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Στην Κομισιόν θεωρούν ότι η τιτλοποίηση «είναι και μία εγγύηση ότι οι Έλληνες θα αρχίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις».

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα