Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΠΟΛΕΜΟΣ για τις απολύσεις - Τι προτείνει η ΝΔ

Casus Belli στην πολιτική σκηνή. Σε τροχιά µετωπικής σύγκρουσης µε φόντο τις απολύσεις στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα µπαίνουν κυβέρνηση και αξιωµατική αντιπολίτευση. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης κατέστησε σαφές, µε χθεσινή παρέµβασή του στη Βουλή, ότι δεν είναιδιασφαλισµένες όλες οι θέσεις εργασίας σε οργανισµούς του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, καθώς θα ακολουθήσει αξιολόγηση των υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ. Η Ν.∆. εµφανίζεται κατηγορηµατικά αντίθετη στην προοπτική των απολύσεων και αντιπροτείνει...

να εφαρµοστεί το καθεστώς της«εργασιακής εφεδρείας», που προβλέπει τη χορήγηση τουβασικού µισθού στους ανενεργούς υπαλλήλους χωρίς χρονικό όριο.

ΠΕΤΑΞΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ. Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εσωτερικών, πέταξε χθες το γάντι στη Ν.∆., καλώντας την να τοποθετηθεί επισήµως αν αµφισβητεί τη διαδικασία αξιολόγησης µέσω του ΑΣΕΠ. Ο εκπρόσωπος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης απέφυγε να αναφερθεί στην εµπλοκή του ΑΣΕΠ, αναφέροντας ότι πρόκειται για µια παράµετρο που εµφάνισε µόλις τώρα ηκυβέρνηση καιπρέπει να εξεταστεί. Επέµεινε ωστόσο ότι ηγενική θέση της Ν.∆. είναι εναντίον οποιασδήποτε απόλυσης γιαλόγους κοινωνικής µέριµνας, προαγγέλλονταςέτσι µια αρνητική τοποθέτηση από τη Ν.∆. για την εµπλοκή του ΑΣΕΠ στο συγκεκριµένο ζήτηµα.

Παρουσιάζοντας την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο κ. Ραγκούσης τόνισε χθες ότι η τρόικα δεν ζήτησε ποτέ να γίνουν απολύσεις στον δηµόσιο τοµέα, διαχωρίζοντας σαφώς τους υπαλλήλους του στενού δηµόσιου τοµέα από τουςυπαλλήλουςτων δηµόσιων οργανισµών πουθα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. 

«Αυτό που εµείς λέµε είναι ότι θα γίνουν µετατάξεις στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα, οι οποίες λογίζονται ως προσλήψεις και γι’ αυτό τον λόγο θα περάσουν από τη διαδικασία αξιολόγησης του ΑΣΕΠ. Αυτό σηµαίνει ότι όσοι κριθούν πως δεν έχουν τα προσόντα να παραµείνουν στον δηµόσιο τοµέα θα απολυθούν. Ας µας απαντήσει λοιπόν η Ν.∆. ξεκάθαρα: θέλει να παραµείνουν στον δηµόσιο τοµέα άνθρωποι που δεν είχαν τα προσόντα και τις ικανότητες;»,πρόσθεσε ουπουργός Εσωτερικών, ο οποίος γνωστοποίησε ότι οι δηµόσιοι υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώµατα δεν έχουν το δικαίωµα να συµµετέχουν στη διαδικασία των µετατάξεων.

Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ. Από την πλευρά της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, οι απολύσεις στον δηµόσιο τοµέα προβάλλονται ως ακόµη ένα ζήτηµα που συνοδεύεται από«ενδοκυβερνητική ασυνεννοησία». Και το χαρτί µε το οποίο θα αντιπαρατεθεί η Ν.∆. είναι η«εργασιακή εφεδρεία», µέσω της οποίας – όπως λένε στενοί συνεργάτες του κ. Σαµαρά – µπορεί ηκυβέρνηση να προστατεύσει όλες τις θέσεις εργασίας στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα. Ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι η Ν.∆. δεν συναινεί για απολύσεις και παρέπεµψε στην πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρός της στο πλαίσιο του γενικότερου γαλάζιου σχεδίου για έξοδο από τηνκρίση, η οποία κινείται στους εξής άξονες:

– Πάγωµα προσλήψεων για τρία χρόνια, πλην των περιπτώσεων που κρίνονται υπερεπείγουσες. Παραµένει αδιευκρίνιστο, ωστόσο, ποιες περιπτώσεις θεωρεί η Ν.∆. υπερεπείγουσες και τι ποσοστόθα καλύπτουν ώστε το πάγωµα των προσλήψεων να µην είναι εικονικό.

– Μετά την τριετία, µία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.

– Εφαρµογή του καθεστώτος «εργασιακής εφεδρείας». Κατά τη γαλάζια πρόταση, στο πλεονάζον προσωπικό των δηµόσιων οργανισµών που καταργούνται ή συγχωνεύονται θα καταβάλλεται µισθός χωρίς επιδόµατα και αµοιβή υπερεργασίας (αργίες, υπερωρίες, νυχτερινά κ.ά.) και αν στην πορεία υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιηθούν σε άλλους φορείς του ∆ηµοσίου, να µεταταγούν. Υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές ανέφεραν χθες ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ηµεροµηνία λήξης για την καταβολή των βασικών µισθών στους ανενεργούς υπαλλήλους, ενώ υποστήριζαν ότι ο εργασιακός φορέας θα έχει επιπλέονσηµαντική εξοικονόµηση από τοµη λειτουργικό µισθολογικό κόστος (υπολογίζεται τουλάχιστον στο 25%) αφού γι’ αυτούς τους υπαλλήλους δεν θα υπάρχουν έξοδα για τη διατήρηση γραφείου κ.λπ. «Πρόκειται για ενισχυµένο επίδοµα ανεργίας χωρίς χρονική διάρκεια, το οποίο κρίνεται απαραίτητο για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής», ήταν το βασικό επιχείρηµά τους.

Ετικέτες , , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα