Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ στις αγορές με απώλεια 3,4 τρισ. δολ.

(Κερδοσκόποι πουλάνε και αγοράζουν) OΣO το ΑΕΠ της Γερμανίας, δηλαδή 3,4 τρισ. ευρώ, έχει μειωθεί η αξία κεφαλαιοποίησης των διεθνών αγορών από τις 29 Ιουλίου έως και χθες, καθώς η άτακτη φυγή των...

επενδυτών από οποιαδήποτε τοποθέτηση θεωρείται υψηλού κινδύνου συνεχίζεται χωρίς να φαίνεται κάποιο «φως» ότι θα διακοπεί σύντομα.

«Ολων τα… κεφάλια έχουν πάρει φωτιά», δηλώνει ο Στέφεν Μασόκα, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρίας Wedbush Morgan στο Σαν Φρανσίσκο, αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση που επικράτησε χθες στα χρηματιστήρια όλης της υφηλίου, από το Τόκιο και τη Μόσχα έως τη Φρανκφούρτη και τη Ν. Υόρκη. Μάλιστα οι αρχές διαχείρισης της αμερικανικής αγοράς (NYSE) έθεσαν χθες σε λειτουργία τον περίφημο «Κανόνα 48», ο οποίος προστατεύει τις μετοχές από «κερδοσκοπικές επιθέσεις» και ιδιαίτερα έντονες διακυμάνσεις εντός μιας συνεδρίασης. Οι μέσες απώλειες για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street (Dow Jones, Standard & Poor'Αs 500 και Nasdaq) έφθασε στο 3%.

Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Standard & Poor'Αs μοιάζει να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανησυχίας των επενδυτών, οι οποίοι προχώρησαν σε άτακτες ρευστοποιήσεις, κυρίως μετοχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με τις αμερικανικές τράπεζες να φθάνουν κάποια στιγμή να χάνουν έως και 10%. Απτή απόδειξη ότι η ανησυχία των επενδυτών έχει φθάσει στο απόλυτο ζενίθ είναι η ημερήσια ενίσχυση κατά 20% του δείκτη VIX (Volatility Index) στην αγορά της Νέας Υόρκης, ο οποίος ουσιαστικά καταμετρά τις προοπτικές έντονης μεταβλητότητας των μετοχών.

Οι ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, με τους κλάδους αυτοκινητοβιομηχανίας και μεταλλευμάτων να «σηκώνουν» το μεγαλύτερο βάρος των απωλειών, καθώς οι αντίστοιχοι δείκτες υποχώρησαν κατά 8,1% και 6,3% αντίστοιχα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEuroFirst 300 υποχώρησε κατά 4% φθάνοντας στις 935,29 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009. Οι επενδυτές επεφύλασσαν την ισχυρότερη τιμωρία για τη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, με τον δείκτη DAX 30 να κινείται κατά 5,02% χαμηλότερα και να χάνει το επίπεδο στήριξης των 6.000 μονάδων, καθώς κατέληξε στις 5.923,27, και αυτός σε χαμηλό δύο ετών.

Σημειώνεται ότι τόσο ο FTSEuroFirst 300 όσο και ο δείκτης των ευρωπαϊκών blue chips Stoxx 50 έχουν βρεθεί σε «bear territory», δηλαδή έχουν σημειώσει απώλειες άνω του 20% από το υψηλότερο επίπεδό τους εντός του 2011. Πιο συγκεκριμένα ο FTSEuroFirst 300 έχει υποχωρήσει κατά 21% σε σύγκριση με το υψηλό του Φεβρουαρίου, ενώ ο Stoxx 50 κατά 26%.

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα