Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

"ΠΙΡΑΝΧΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ" ΚΑΙ... ΣΚΥΛΟΨΑΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν κάτω από τις απαράδεκτες συνθήκες –πληρωμών- εφημεριών- και τραγικών ελλείψεων προσωπικού – οι προμηθευτές του Ε.Σ.Υ επιτείνουν την κατάσταση καθώς δεν προμηθεύουν πλέον με ιατρικά υλικά τα τρία μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ο κλάδος που πολλάκις χαρακτηρίστηκε ως το πιράνχας του δημοσίου οι "επίλεκτοι" μεγαλέμποροι του Ε.Σ.Υ , όμως σε αυτήν την περίπτωση, έχει όλο το δίκιο με το μέρος του, ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος αυτού... Συγκλονιστικά στοιχεία για έναν κλάδο που χαρακτηρίστηκε "πιράνχας της Δημόσιας Υγείας"
Γράφει (και Αποκαλύπτει)
η Καρολίνα Νουντλ Καλφά


Η ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΠΙΡΑΝΧΑΣ …ΠΟΥ ΤΡΩΓΕΤΑΙ
Ποιοι είναι οι προμηθευτές. Οι εταιρείες που προμηθεύουν από τα πιο απλά υλικά …βαμβάκι, γάζες, αιμοστατικά γάντια έως και τα πλέον πολύπλοκα εμφυτεύσιμα ορθοπεδικά υλικά. Τα τελευταία μάλιστα, συνοδεύονται από βαλίτσες με εργαλεία για την πραγματοποίηση μίας εγχείρησης: Πώληση και τεχνική υποστήριξη μαζί.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι πρέπει τα νοσοκομεία να έχουν εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς ο χειρουργός αδυνατεί να γνωρίζει πάντα ποιο εργαλείο πάει που ….
Ότι είναι 24 ώρες το 24ωρο σε επιφυλακή.
Ότι τα εργαλεία αυτά δεν τα πληρώνονται, αντίθετα τα "δανείζουν" στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ορθοπεδικού υλικού έχει αυτήν την στιγμή στα νοσοκομεία βοηθητικό υλικό 150 εκατ.ευρώ.

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΟΥΣ ΤΟ 2010
Όταν το 2007 και 2008 στον χώρο του ορθοπεδικού υλικού είχαν οι εταιρείες τζίρο 250 με 270 εκατομμύρια ευρώ ετησίως …το 2010 βλέπουν μείωση του ποσού κατά 60 με 70%. Αυτό οφείλεται σε δύο αιτίες α) πτώση του αριθμού των χειρουργείων έως και 40%, καθώς οι γιατροί και το σύστημα δίνουν πλέον το "πράσινο φως" στους ασφαλισμένους να προχωρούν σε εγχειρήσεις μόνον όταν επείγει. Να σημειωθεί επίσης ότι οι κινητοποιήσεις των γιατρών το πρώτο εξάμηνο του έτους άφησαν πίσω πολλά χειρουργεία.
β) Πτώση τιμών των υλικών κατά 30% …

Την χαριστική βολή όμως στον κλάδο έδωσαν το Δημόσιο και οι τράπεζες.
Αφενός το "κακό" δημόσιο τους χρωστά 240 εκατ.ευρώ μόνο για τα έτη 2005- 2006 τα οποία οι διοικούντες είχαν δεσμευτεί ότι θα τα δώσουν μετρητοίς. Μάλιστα λέγεται ότι τα λεφτά αυτά τα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στα νοσοκομεία τα οποία και δέσμευσαν, χωρίς όμως να τους δοθούν.

Υποτίθεται ότι τα χρέη του 2007 θα πληρώνονταν με μονοετή ομόλογα του 2008 με 2ετή και του 2009 με 3ετή ομόλογα.
Για φέτος δεν έχει προβλεφθεί ο τρόπος αποπληρωμής αν και ….στα λόγια τα χρήματα δίδονται με ευκολία καθώς καμία από τις παραπάνω δεσμεύσεις δεν έχει εκπληρωθεί.

Να σημειώσουμε ότι ούτε και το ποσό των 200.000 ευρώ ανά εταιρεία που υποσχέθηκαν δόθηκαν !!!!!!!!

Τα περισσότερα χρόνια οι προμηθευτές –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων "δουλεύουν" με τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος όμως τοκίζεται την ώρα που συσσωρεύεται το χρέος του δημοσίου.
Αρκεί να τονίσουμε το γεγονός ότι τα χρέη 2005-2006 τα έχουν εκχωρήσει στις τράπεζες. Από τη μεριά τους όμως οι τράπεζες ως μη φιλανθρωπικά ιδρύματα δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα άρα δεν βρίσκουν πλέον συμφέρουσες τις συναλλαγές μαζί τους. Συνεπώς δεν τους χρηματοδοτούν με αποτέλεσμα να τελματώνονται οι δοσοληψίες...

ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Περισσότερο από το 30% του προσωπικού σε εταιρείες προμηθειών ιατρικών υλικών μέχρι το τέλος του χρόνου είχε απολυθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων του κλάδου, οι προμηθεύτριες εταιρείες -πλην ελαχίστων εξαιρεσεων- που στοχοποιήθηκαν τα περασμένα χρόνια, όταν ήταν υγιείς και εύρυθμες εταιρείες, φτάνουν στο τέλος τους.
Βρίσκονται στο έλεος του Δημοσίου το οποίο απαιτεί από αυτούς άμεση πληρωμή ΦΠΑ από λεφτά που δεν εισέπραξαν και όλα τα φορολογικά τους έξοδα επίσης με αόρατες πληρωμές...

Μένει στον κάθε αναγνώστη να αναλύσει αν είναι τελικά πιράνχας ή όχι οι εταιρείες που τροφοδοτούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με δανεικά από τις τράπεζες λεφτά.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα