Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΈΡΧΕΤΑΙ Ο "ΘΑΝΑΤΟΣ" ΤΟΥ... ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ;


ΚΡΑΥΓΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, αλλά και οργή για την υπογραφή της πρόσφατης ΚΥΑ  Κ1 164-22.2.2011, την οποία δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και η οποία προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο, εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοίδη. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής...
Κύριο
Μιχάλη Χρυσοχοίδη                                        
Υπουργό
Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας
Αθήνα

Κύριε Υπουργέ,

            Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στον εμπορικό κόσμο, η υπογραφή της ΚΥΑ Κ1 164-22.2.2011, την οποία δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και με την οποία,
Ø       αίρονται οι περιορισμοί για τη δημιουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων,
Ø       ανοίγει το πράσινο φως για την «εισβολή», κυρίως στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας, αλλοδαπών αγροτών και επαγγελματιών για τη νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος στις λαϊκές αγορές και στο πλανόδιο εμπόριο,  
Ø       Απελευθερώνεται ο αριθμός των αδειών για το υπαίθριο πλανόδιο-στάσιμο εμπόριο
Ø       Καταργείται η συμμετοχή των Εμπορικών Συλλόγων στις Γνωμοδοτικές Επιτροπές επί του αριθμού αδειών και επί των θέσεων του υπαιθρίου πλανοδίου και στάσιμου εμπορίου

            Οι σαρωτικές αυτές αλλαγές, οι οποίες, ελήφθησαν νύχτα, χωρίς καμία διαβούλευση,  στο όνομα της «προσαρμογής διατάξεων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στην οδηγία 2006/123/ΕΚ», ενισχύουν τη Φοροδιαφυγή του παραεμπορίου, αφού όλοι είμαστε γνώστες, ή οφείλουμε να είμαστε γνώστες, του εκφυλισμού του θεσμού των Λαικών Αγορών και του υπαίθριου εμπορίου, που αποτελούν πραγματική μάστιγα για το στεγασμένο εμπόριο και εστία τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγής, και  δίνουν τη χαριστική βολή στην Αγορά, με νέα λουκέτα από την απελευθέρωση εγκατάστασης των Πολυεθνικών Υπερκαταστημάτων, καθιστώντας την  φτωχότερη και απορροφώντας  και την τελευταία ρανίδα ρευστότητας.

            Καμία Κοινοτική Οδηγία δεν θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελεί την απαρχή πλήρους αυθαιρεσίας, αλλά  θα πρέπει να αποτελεί κανονιστικό πλαίσιο βελτίωσης και ορθολογισμού των κακώς κειμένων.

Στην ύφεση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια, το ελληνικό εμπόριο πληρώνει βαρύ τίμημα και αυτό το αντιλαμβάνεται ο καθένας βλέποντας τα κλειστά καταστήματα, που αυξάνονται καθημερινά, αλλά και τα άδεια, από πελατεία, καταστήματα, τα οποία προσπαθούν να επιβιώσουν.

          Η Πολιτεία θα πρέπει τάχιστα να αντιληφθεί τη φωνή αγωνίας που εκπέμπουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες, στην πλειοψηφία τους είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και αποτελούν το βασικό πυλώνα του οικονομικού μας συστήματος.

Εκτός και εάν η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, στα πλαίσια της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής, περιλαμβάνει τη συγκέντρωση του εμπορίου στα χέρια ολίγων Πολυεθνικών και τη μετατροπή των ανέργων σε πλανόδιους πωλητές.

Κύριε Υπουργέ,

Το ερώτημα που σας θέτει ο εμπορικός κόσμος, είναι πώς αντιλαμβάνεστε το μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα του 2011 και μετά.
Είναι  το σκηνικό της «καμένης γης» όπου θα εγκατασταθούν οι μεγάλοι παίκτες της Αγοράς και η συγκέντρωση ολιγοπωλίων, με ότι κι’αν αυτό σημαίνει για το μέλλον της υφιστάμενης επιχειρηματικής δομής και την κατανάλωση, όπως αποδείχθηκε στο χώρο των τροφίμων?
Ή στοχεύετε στη στήριξη, διατήρηση και ανάπτυξη της Αγοράς με τα σημερινά  οικονομικοκοινωνικά δεδομένα.
Η απάντησή σας θα μπορούσε να είναι το έναυσμα σχεδιασμού για τον κλάδο του εμπορίου από εδώ και πέρα.    

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος                                                                                                      
Κωστής Χαντζαρίδης    
ο  Γενικός Γραμματέας
Μάνος Αποστολίδης


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:            Αναπληρ. Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας
                                    κ.Σωκράτη Ξυνίδη
                                    Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας
                                    κ. Ντίνο Ρόβλια
                                    Γενικό Γραμματέα Εμπορίου κ. Στέφανο Κομνηνό
                                    ΕΣΕΕ
                                    Ομοσπονδίες Ε.Σ. Ελλάδος
                                    Εμπορικούς Συλλόγους Ελλάδος

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα