ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΤΡΟΪΚΑΣ
ΔΟΘΗΚΕ ΔΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ Επιχειρησιακές συμβάσεις , αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές βρέθηκαν χθες στην «ατζέντα» της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους αξιωματούχους της Τρόικας.
Τη ίδια στιγμή, η κυβέρνηση παίρνει δίμηνη παράταση από την τρόικα για τη νομοθέτηση των μέτρων ύψους 12 δις. ευρώ που θα ληφθούν στην τριετία 2012 -2014.
Η κυβέρνηση αποκτά περιθώριο μέχρι τον Μάιο για να φέρει στην βουλή τα νέα μέτρα αντί το Μάρτιο που ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Να σημειωθεί ότι με το νέο πακέτο λιτότητας το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015 ίσο με το 5% του ΑΕΠ.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αφού τόνιζαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου των 15 δισ. ευρώ, το ζητούμενο τώρα για την τρόικα είναι οι μεταρρυθμίσεις.
Οι επικεφαλής του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζήτησαν επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών δίνοντας έμφαση στις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Κατά τις πληροφορίες, η Τρόικα ανησυχεί για το εύρος εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων. Κι επειδή πάγια θέση τους είναι ότι πρέπει να υπερισχύσουν των κλαδικών συμβάσεων τώρα συζητούν ακόμα και το ενδεχόμενο νέων νομοθετικών αλλαγών. «Θέλουν να δουν πως θα εφαρμοσθούν και να θα χρειαστούν επιπλέον αλλαγές» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Η τρόικα, άλλωστε, έχει εμφανιστεί όχι μόνο υπέρ της ενίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, αλλά ακόμα και της καθολικής εφαρμογής τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα τους πείραζε ακόμα και η εφαρμογή ατομικών συμβάσεων. Σκοπός των κινήσεων αυτών είναι σε κάθε περίπτωση η έμμεση μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θέλουν να αποφύγουν την οριζόντια μείωση τους ή την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού -όπως διακηρύσσεται συνεχώς τα τελευταία 24ωρα από τα κυβερνητικά στελέχη.
Οι αβεβαιότητες, κατά την τρόικα, εντοπίζονται και στις δαπάνες του ευρύτερου τομέα της Κεντρικής Κυβέρνησης (ζήτησαν να «σφίξει» το σύστημα σε φορείς που δεν δίνουν στοιχεία), στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε επίσης ότι:
-Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως και δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ
-Για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι επικεφαλής της τρόικας θέλουν να δουν πώς θα εφαρμοσθούν αυτές και εάν θα χρειασθούν επιπλέον αλλαγές, ενώ, παράλληλα, αναμένουν τις αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία.
-Για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2012- 2015, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 12,77 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ), το οποίο πρέπει να νομοθετηθεί έως τον Μάιο, θα υπάρξει ένας διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και οικονομολόγους, για τις στοχευμένες δράσεις που θα απαιτηθούν σε δαπάνες και ανάπτυξη, που θα εξειδικευθούν για κάθε υπουργείο.
-Στόχος είναι να υπάρξει το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα στην ελληνική οικονομία της τάξεως του 5% του ΑΕΠ, ενώ το θέμα πλέον δεν είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά πού πρέπει να υπάρξει στόχευση για να αρχίσει να μειώνεται το δημόσιο χρέος.
-Οι αγορές τηρούν στάση αναμονής. Δεν υπάρχει ανησυχία για κάτι άμεσο. Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για τη δημοπρασία των εντόκων.
- Την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ προκήρυξε μόνο το έργο αναζήτησης χρηματοοικονομικών συμβούλων! Οπότε τίθεται υπό αμφισβήτηση και το 1 δις. ευρώ που αναμένουν από φέτος.
www.psema.gr - Πηγή: www.bankingnews.gr (Μ. Χριστοδούλου)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα