Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕΤ'... ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΟΤΕ

Απολύσεις στην Cosmote και «Μνημόνιο» στον ΟΤΕ από σήμερα, τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Οργανισμού. Η διοίκηση φαίνεται ότι εφαρμόζει πλέον κατά γράμμα τις επιταγές της Deutche Telekom, δείχνοντας την πόρτα σε 120 εργαζομένους τής πιο κερδοφόρου εταιρείας του ομίλου αλλά και ολόκληρου του κλάδου κινητής τηλεφωνίας, ενώ στη μητρική, που δεν μπορεί να απολύσει, επιβάλλει μέτρα σκληρής λιτότητας.

Μάλιστα, πληροφορίες από τις τάξεις των εργαζομένων κάνουν λόγο για 80 επιπλέον απολύσεις από το τελευταίο «απόκτημα» της Cosmote, τον «Γερμανό», ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των απολύσεων σε 200.
Η ανακοίνωση των απολύσεων στη θυγατρική της κινητής τηλεφωνίας έγινε σε προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ διοίκησης και του συλλόγου εργαζομένων τη στιγμή που ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών για τη συλλογική σύμβαση.
Casus belli
«Η κίνηση δεν συνάδει ούτε με τα κέρδη της εταιρείας ούτε με το χαμηλό μισθολογικό κόστος» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων, ενώ ο πρόεδρος Βασίλης Κατσαρός δήλωσε ότι όχι μόνο θα αγωνιστούν αλλά θα χρησιμοποιήσουν κάθε συνδικαλιστικό ή μη μέσο για την ανατροπή της απόφασης.
«Αυτές τις δύσκολες ώρες η διοίκηση πετάει στο δρόμο 120 ανθρώπους χωρίς να έχει κανέναν οικονομοτεχνικό λόγο να το κάνει. Το μισθολογικό κόστος δεν ξεπερνά το 10%. Για μας αυτή η κίνηση είναι casus belli. Προ δεκαετίας, προ DT δουλεύαμε όλοι "για τη φανέλα". Την αγαπούσαμε την εταιρεία. Το προφίλ της όμως άλλαξε και ξαφνικά γίναμε αριθμοί», είπε στην «Ε» ο κ. Κατσαρός.
* Από τη μεριά της η διοίκηση επισημαίνει ότι έχει φροντίσει «ώστε η λύση της συνεργασίας να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τους εργαζομένους που θα αποχωρήσουν [sic]. Το προσφερόμενο πακέτο αποχώρησης είναι από τα υψηλότερα στην αγορά και ισοδυναμεί με αποδοχές από ένα έως τρία έτη».
* «Η Cosmote και ο κ. Τσαμάζ ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας και αναλγησίας, γιατί πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πλέον κερδοφόρα εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, με τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα και τη χαμηλότερη μισθολογική δαπάνη, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
* Εργατικό Κέντρο Αθήνας και Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) κατακεραυνώνουν τη διοίκηση με παρόμοιες ανακοινώσεις στις οποίες τονίζουν μεταξύ άλλων ότι οι απολύσεις αυτές υποτίθεται ότι αποφασίζονται για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, στο οποίο όμως αθροίζονται οι πλουσιότατες και προκλητικότατες αμοιβές, τα bonus, τα stock options και οι ειδικές παροχές των επιτελικών και διευθυντικών στελεχών της εταιρείας, για τα οποία δεν γίνεται καμιά περικοπή και συζήτηση.
«Αποτελεί δε διπλή πρόκληση η απόφαση αυτή, γιατί πραγματοποιείται σε μια περίοδο έκρηξης της ανεργίας και των απολύσεων, μόνο και μόνο για να διατηρήσει την κερδοφορία της η D. Telecom».

Μείωση κυριακάτικων και εξόδων κίνησης

Οσον αφορά τα μέτρα... λιτότητας στον ΟΤΕ, που θα εξοικονομήσουν σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού 32 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
* Θέσπιση εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας αντίστοιχο με αυτό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή 40 ώρες την εβδομάδα, από 1η Μαΐου.
* Μείωση κατά 15% των εξόδων κίνησης που λαμβάνουν οι προϊστάμενοι όλων των βαθμίδων, πέραν των προβλεπομένων με συλλογική σύμβαση εργασίας.
* Μείωση της υπερωριακής απασχόλησης στο ελάχιστο δυνατό, από 1η Μαρτίου 2011, με καθιέρωση κυλιόμενων βαρδιών.
* Χορήγηση της προβλεπόμενης -από την εργατική νομοθεσία- αμοιβής για εργασία Κυριακές και αργίες, δηλ. με προσαύξηση +75% και μία μέρα ρεπό για 8ωρη εργασία αντί προσαύξησης +175% για 5ωρη εργασία, όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στον ΟΤΕ.
* Κατάργηση των λεωφορείων που μεταφέρουν το προσωπικό που εργάζεται στο Διοικητικό Μέγαρο στο Μαρούσι με αναπροσαρμογή των οδοιπορικών κατοικίας.

Ετικέτες , , ,

2 σχόλια:

Τη 2 Μαρτίου 2011 στις 10:49 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Σιδηρόπουλος Κυριάκος είπε...

ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΝΑ ΡΩΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘ ΥΛΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 
Τη 4 Μαρτίου 2011 στις 3:01 π.μ. , Ο χρήστης Blogger bandiera rossa είπε...

Αγαπητέ κ. Σιδηρόπουλε, κατ' αρχάς ευχαριστούμε για την ευαισθησία. Χωρίς να διεκδικούμε το αλάνθαστο -και ΕΔΩ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑ- ελέγχουμε τις πηγές μας όταν πρόκειται για δημοσιεύματα που αποτελούν δικά μας ρεπορτάζ. Στην αντίθετη περιπτώση, επιλέγουμε πάντα, για τις αναρτήσεις μας, κοινά αποδεκτές, επώνυμες και γνωστές πηγές, αλλά δεν ευθυνόμαστε για τη δική τους εγκυρότητα ή ενδεχόμενα λάθη τους. Στην προκειμένη περίπτωση θα είχε ενδιαφέρον να διαβάσετε την άποψη του γνωστού συνδικαλιστή Μ. Αποστολίδη -μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ- σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης και του αρμόδιου -επί της οικονομίας- υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου (http://psema-gr.blogspot.com/2011/03/blog-post_04.html)

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα