Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΝΕΑ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ... ΣΤΟΜΑΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ S&P - ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

ΜΑΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΑΝ 2 ΒΑΘΜΙΔΕΣ. Νέο ισχυρό πλήγμα δέχονται η ελληνική οικονομία, το χρηματιστήριο και οι τράπεζες, καθώς η S&P ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και του χρέους της χώρας κατά δύο βαθμίδες, ενώ παράλληλα διατηρεί αρνητικές τις προοπτικές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα υποβάθμιση. Ο αμερικανικός οίκος ουσιαστικά προεξοφλεί εμμέσως αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στην επόμενη διετία, πριν η χώρα ενταχθεί στον νεοσύστατο μόνιμο μηχανισμό στήριξης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι η S&P είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη υποβάθμιση από τις 2 Μαρτίου, με σχετική έκθεση, και τις δυο χώρες.
Όσον αφορά τη Πορτογαλία το sofokleousin.gr επεσήμανε
Ο πρωθυπουργός, Γ. παπανδρέου σε δηλώσεις του χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απόφαση της S&P και υποστήριξε ότι δεν αντανακλά την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το υπουργείο Οικονομικών χρεώνει στην S&P κακή μετάφραση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.
Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, με τα spreads να εκτινάσσονται στις 950 μονάδες βάσης και τις τιμές των μετοχών να υποχωρούν. Στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,97% ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι πιέσεις ήταν περιορισμένες.
Το κλίμα επιδεινώνεται άρδην και οι προσπάθειες της κυβέρνησης να δείξει ότι έρχονται καλύτερες μέρες και να βελτιώσει το κλίμα τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στην πραγματική οικονομία πέφτουν στο κενό.
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι αγορές δεν πείθονται από τις αποφάσεις της ΕΕ και πως η εκτίμηση είναι ότι υπάρχει έλλειμμα πολιτικής και απουσία βούλησης για την οριστική και συνολική επίλυση της κρίσης χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη.
Οι αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης εντάσσονται παράλληλα και σε ένα γενικότερο πλαίσιο επίδειξης δύναμης και διαφορετικής αντίληψης των αγορών.
Η αδυναμία της ΕΕ να εφαρμόσει αποφασιστικές πολιτικές και παράληλλα να οριοθετήσει άμεσα και χωρίς περιστροφές τη δράση τόσο των οίκων αξιολόγησης όσο και των Hedge Funds, είναι χαρακτηριστική ένδειξη αδυναμίας και πολιτικής ανεπάρκειας, τη οποία "τιμωρούν" οι αγορές.
Στο ταμπλό της Σοφοκλέους ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,65%.
Απώλειες 3,89% για τη μετοχή της Εθνικής, 4,96% για τη Eurobank, 1,59% για την Alpha Bank και 5,77% για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο ρόλος της ΕΚΤ
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ ανέλαβε εκ νέου ενεργό δράση και αγόρασε από τις αγορές κρατικά ομόλογα των χωρών-μελών της Ευρζώνης, με αφορμή την πολιτική κρίση στην Πορτογαλία. Ο Ζαν Κλωντ Τρισέ, όπως ανέφερε το πρωί το Σin.gr , αναδεικνύεται σε καταλυτικό παράγοντα σταθερότητας για την Ευρωζώνη, καθώς η Μέρκελ στέρησε από τους μηχανισμούς τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων σε αυτή τη φάση, πριονίζοντας τη δυνατότητα της ΕΕ να δράσει αποτελεσματικά.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μετά τη νέα υποβάθμιση η Πορτογαλία θα προσφύγει άμεσα στο Μηχανισμό Στήριξης. 

www.psema.gr - Πηγή: Capital.gr

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα