Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΚΑΙ η ΙΑΠΩΝΙΑ απειλείται με ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Σε "προαγωγούς" της διεθνούς οικονομίας εξελίσσονται -αν δεν έχουν ήδη εξελιχθεί- οι παγκόσμιοι οίκοι αξιολόγησης που επιδιώκουν να ελέγχουν έθνοι και λαούς υπό την απειλή της υποβάθμισης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Standard and Poor's η οποία απείλησε ότι θα προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας, προειδοποιώντας ότι το τεράστιο κόστος του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα τον περασμένο μήνα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ήδη αδύναμα δημόσια οικονομικά της, εάν η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν συμφωνήσει να αυξήσει τους φόρους.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε ότι η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση της Ιαπωνίας παραμένει στο "ΑΑ-", αλλά υποβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας σε αρνητικές από σταθερές.

Ο οίκος είχε υποβαθμίσει την Ιαπωνία τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά μετά το 2002, με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση δεν είχε κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση του διογκούμενου χρέους της, ένα πρόβλημα που περιέπλεκε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε χάσει την πλειοψηφία στην άνω Βουλή.

Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας, το οποίο είναι ήδη διπλάσιο από το μέγεθος της οικονομίας της χώρας, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά λόγω του κόστους της ανοικοδόμησης μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που ακολούθησε, το οποίο ενδέχεται να φτάσει τα 50 τρισ. γεν (613 δισ. δολάρια), σύμφωνα με εκτιμήσεις S&P. 

Ετικέτες , , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα