Τρίτη 19 Απριλίου 2011

"ΕΤΣΟΥΞΕ" στις ΗΠΑ η υποβαθμιση της Standard & Poor's

ΚΙ ΕΜΑΣ... ΒΡΟΥΤΕ; Σε «αρνητική» από «σταθερή» υποβάθμισε χθες την προοπτική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ η Standard & Poor's, οδηγώντας σε σημαντική υποχώρηση τη Wall Street και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στον κόσμο. Αποτέλεσμα αφενός η Wall Street να πάρει την κατιούσα, αφετέρου οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις να κορυφωθούν...
Ο διεθνής οίκος, αν και διατήρησε στο βέλτιστο επίπεδο ΑΑΑ την αξιολόγησή του για την αμερικανική οικονομία, υποβάθμισε τις προοπτικές (outlook) γι' αυτήν, τονίζοντας ότι δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το πώς θα ανατραπεί η δημοσιονομική επιδείνωση ή πώς θα αντιμετωπιστούν οι μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές πιέσεις. 

«Ξίνισε» ο Λευκός Οίκος
Ο Λευκός Οίκος επέκρινε την απόφαση της Standard & Poor's χαρακτηρίζοντάς την... «πολιτική κρίση» και υποστήριξε ότι δεν θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί σοβαρά.
Η υποβάθμιση της S&Ρ ήταν το μόνο που δεν ήθελε η κυβέρνηση Ομπάμα αυτή τη στιγμή, λίγες δηλαδή ημέρες μετά την προσπάθειά της να ξαναπάρει στα χέρια της την πρωτοβουλία της συζήτησης στο Κογκρέσο για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους από τους Ρεπουμπλικανούς.
Πάντως οι αγορές, ανεξαρτήτως αν ήταν πολιτική ή όχι η απόφαση της Standard & Poor's, αντέδρασαν. Στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street υποχώρησε κατά 140 μονάδες ή 1,14% χαμηλότερα. 

 ΠΥΡΑ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ
Δριμύ κατηγορώ κατά της Goldman Sachs, για το ρόλο της στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, εξαπολύει η αμερικανική Γερουσία. Σε έκθεσή της κάνει λόγο για παραπλάνηση των επενδυτών και χειραγώγηση της αγοράς παραγώγων από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ενώ βάζει στο στόχαστρο της κριτικής και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων οι ευρωπαϊκές Deutsche Bank και UBS.

Ετικέτες , , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα