Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Η Κομισιόν ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ, οι Γερμανοί ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ (περί αναδιάρθρωσης)

ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ή ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ; (Ιδού η απορία). Σε διάψευση των σεναρίων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προχώρησε για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς συνεχίζεται και σήμερα στον Τύπο η σχετική φημολογία. Στο μεταξύ τις φήμες περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συντηρεί και σήμερα η γερμανική πλευρά, με σύμβουλο του υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο να δηλώνει ότι θεωρεί αναπόφευκτη μια τέτοια κίνηση.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι δεν συζητείται αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σχολιάζοντας δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έχει αποδεχθεί ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, ανέφερε: «Είναι αδύνατο να ισχύει κάτι τέτοιο δεδομένου ότι δεν διενεργούνται καν τέτοιου είδους συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών και της ελληνικής κυβέρνησης».
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», το οποίο επικαλείται δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει κατανοήσει ότι η ήπια αναδιάρθρωση χρέους είναι αναπόφευκτη.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κατανοήσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και έχει δεχθεί μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους», φέρεται να δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δεν κατονομάζεται, στην εφημερίδα.
«Με τόσο υψηλά spreads και με ένα χρέος 1,5 φορά περίπου το ΑΕΠ νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου το πότε θα γίνει η ήπια αναδιάρθρωση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Εν τω μεταξύ ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της.
Ερωτηθείς για το αν η χώρα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, ο κ. Τρισέ τόνισε πως «θα πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιο».
Κατά της αναδιάρθρωσης χρέους στην ευρωζώνη τάχθηκε και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, προειδοποιώντας πως μια τέτοια κίνηση δεν θα λύσει το πρόβλημα που υφίσταται αυτή τη στιγμή.
«Θα είχε μεγάλο κόστος για τις συγκεκριμένες χώρες», δήλωσε ο Σταρκ στην πορτογαλική εφημερίδα Publico. «Εάν πραγματικά σκέφτονταν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους, θα έπρεπε να πληρώσουν υψηλότερο πριμ κινδύνου στο μέλλον.»
Επίσης, μια αναδιάρθρωση θα «έχει αντίκτυπο στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, που διακρατά ένα τεράστιο μέρος των κρατικών ομολόγων», πρόσθεσε χωρίς να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη χώρα.
Το πριμ των ελληνικών, των πορτογαλικών και των ισπανικών ομολόγων -καθώς και άλλων ομολόγων χωρών της ευρωζώνης με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση- αυξήθηκε σημαντικά τη Δευτέρα έναντι των γερμανικών bunds εν μέσω ανησυχιών για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Δημιουργεί πολλά προβλήματα, με υψηλό κόστος για τη χώρα και φυσικά και για άλλες χώρες», τόνισε ο Σταρκ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. «Με την αναδιάρθρωση θα χτυπήσουν και πάλι σε τοίχο σε ένα-δυο χρόνια», προειδοποίησε.
Η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της χωρίς να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, εκτίμησε από την πλευρά του το άλλο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Νουτ Βέλινκ.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ
«Πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, εκτιμώ ότι θα γίνει περικοπή χρέους», δήλωσε ο Κλέμενς Φέουστ, μέλος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Reuters.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του συνδέσμου των τραπεζών του γερμανικού δημοσίου (VÖB), ο οποίος ανέφερε ότι τα μέλη του συνδέσμου θα αντέξουν ενδεχόμενη περικοπή του ελληνικού χρέους.
«Ένα "κούρεμα" δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου», δήλωσε ο επικεφαλής του VÖB Κρίστιαν Μπραντ σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη.
Δεν «βλέπει» άμεση αναδιάρθρωση η Deutsche Bank
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση του χρέους της διατυπώνει την ίδια ώρα η Deutsche Bank σε έκθεσή της με ημερομηνία 18 Απριλίου 2011.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, για το 2011 η χώρα καλύπτεται πλήρως από τα κεφάλαια της ΕΕ και του ΔΝΤ και δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές για δανεισμό.
«Οποιαδήποτε άμεση αναδιάρθρωση εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης της κρίσης, δεδομένης της μεγάλης κατοχής ελληνικού χρέους από θεσμικούς επενδυτές», αναφέρει η Deutsche Bank στην έκθεσή της.
Η ανάλυση βιώσιμου χρέους της τράπεζας δείχνει, ωστόσο, ότι απαιτείται «κούρεμα» των ομολόγων κατά 50% για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, η χώρα μπορεί να πετύχει μείωση του χρέους της μέσω ενός συνδυασμού επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του χρέους, «κουρέματος» των υφιστάμενων ομολόγων και ιδιωτικοποίησης στοιχείων ενεργητικού.

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα