Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΜΕΧΡΙ την Παρασκευή θα κριθεί η 5η δόση

Η τρόικα θα παραδώσει τα συμπεράσματά της για την ελληνική οικονομία «πιθανώς στο τέλος της εβδομάδας», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση «σύντομα, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας», βλέπουν πηγές της Κομισιόν που επικαλείται το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σκληρές δηλώσεις Όλι Ρεν: η αξιολόγηση θα κρίνει την πέμπτη δόση. 



"Περιμένουμε την έκθεση, ίσως στα τέλη της εβδομάδας, ενδεχομένως και λίγο αργότερα", δήλωσε από το Βερολίνο, ο Μάρτιν Κότχαους. Πρόσθεσε ότι η έκθεση θα συζητηθεί στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Εν τω μεταξύ, "καλά ενημερωμένοι" -πλην ανώνυμοι-παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισαν "σπέκουλα" όσα έγραψαν οι Financial Times, περί πρωτοφανούς ευρωπαϊκής παρέμβασης στην ελληνική οικονομία. Ανέφεραν ότι δεν έχει γίνει επίσημη συζήτηση για ένα νέο πακέτο δανείων προς την Ελλάδα και τόνισαν ότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται "βήμα-βήμα".
Σημειώνεται ότι το πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για μυστικές διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Αθήνας, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, για την εξασσφάλιση νέου δανείου, 65 δισ. ευρώ.
Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξαφανιστεί η "ξεκάθαρη" απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.
Εξέφρασαν εκ νέου την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι δεν συναινεί σε αυτά η αντιπολίτευση. Σημείωσαν ότι δεν περιμένουν την υιοθέτηση ολόκληρου του προγράμματος, αλλά των βασικών στόχων και πολιτικών του και επανέλαβαν όσα είπε ο Όλι Ρεν, ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια για μακροχρόνιες συζητήσεις.
Διευκρίνισαν ότι η απόφαση από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. θα βασιστεί στις εκθέσεις της τρόικας για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Απέκλειαν το ενδεχόμενο η απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης να μετατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης και 24ης Ιουνίου.


Όλι Ρεν: Όλα θα κριθούν στην αξιολόγηση 
Αποκλίσεις της Ελλάδας από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα το Φεβρουάριο διαπιστώνει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η χορήγηση της πέμπτης δόσης (12 δισ. ευρώ) θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της αξιολόγησης της τρόικας.
«Το Φεβρουάριο προειδοποιήσαμε (την Ελλάδα) για ορισμένους κινδύνους. Από τότε, η Αθήνα έχει αποκλίνει κάπως από το αρχικό σχέδιο εξυγίανσης», τονίζει ο Φιλανδός Επίτροπος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, οι συζητήσεις για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν αποσπάσει την προσοχή της κυβέρνησης από τον στόχο των μεταρρυθμίσεων.
«Οι Έλληνες άρχισαν να συζητούν για αναδιάρθρωση. Αυτό φρέναρε την ορμή τους να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για παράδειγμα, δεν εφαρμόστηκε με την επιτυχία που έπρεπε», τονίζει.
Παράλληλα, εκτιμά πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012 είναι πλέον «πολύ φιλόδοξος στόχος», ενώ όσον αφορά στη χορήγηση της πέμπτης δόσης από τα δάνεια της τρόικας, επισημαίνει ότι η ΕΕ θέτει τους ίδιους όρους με το ΔΝΤ και ότι η Ευρώπη θα λάβει τις αποφάσεις της μετά την έκθεση προόδου της τρόικας.
Ο στόχος για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης άνω του 5% του ΑΕΠ για μακρά περίοδο δεν είναι αδύνατη και έχει επιτευχθεί και σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, προσθέτει ο Όλι Ρεν. «Tο καίριο ερώτημα», σημειώνει, «είναι εάν η πολιτική τάξη της Ελλάδας έχει τη θέληση να πετύχει αυτόν το στόχο και αν η κοινωνία διαθέτει αρκετή αντοχή. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».


www.psema.gr - Πηγή:

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα