Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΦΑΚΕΛΟΣ: σενάρια επιστροφής στη δραχμή (ΟΛΕΣ οι απόψεις)

Δραχμή ή μη δραχμή: ιδού η απορία! Με αφορμή το άρθρο που δημοσιεύσαμε χθες για τη ανάκληση της... συνταξιοδότησης της δραχμής, το psema.gr καταγράφει μέσα από τέσσερα βίντεο και τρία άρθρα που σας παρουσιάζουμε σήμερα όλες οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί για τα υπέρ και τα κατά της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Συγκεκριμένα: παραθέτουμε τις απόψεις του οικονομολόγου Δημήτρη Καζάκη, και του Max Kaiser (Kontra Channel) που είναι υπέρ της επιστροφής, αναλυτικό ρεπορτάζ του Σκάϊ που παρουσιάζει παρόμοιο ενδεχόμενο ως εφιαλτικό σενάριο και την δραματική ανάλυση του καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι και έγκριτου αναλυτή Γιάννη Χαραλαμπάκη που προβλέπει (αναπόφευκτη) πτώχευση της Ελλάδας στο Β΄εξάμηνο του 2011 και κατάρρευση της ευρωζώνης μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Παρατίθενται επίσης άρθρο με την υπογραφή της Ελευθερίας Κούρταλη στην εφημερίδα "Κέρδος" και απόσπασμα συνέντευξης του Θεόδωρου Πάγκαλου για το ίδιο θέμα στην εφημερίδα "Έθνος".

ΟΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Υπέρμαχος της (υπό προϋποθέσεις) επιστροφής στη δραχμή ο οικονομολόγος-αναλυτής Δημήτρης Καζάκης θεωρεί ότι είναι ο μοναδικός δρόμος για την ανάκαμψη της οικονομίας, οι απόψεις του έχουν ενδιαφέρον, όπως και οι όροι που θέτει...



Επιστροφή στη δραχμή;
Μπορεί η σκέψη και μόνο να τρομάζει πολλούς, και άλλους, από την άλλη μεριά, να τους κάνει να το θεωρούν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Από την άλλη, ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ, και αυτό ακριβώς επισημαίνει ένα από τα κορυφαία Think Tanks στον κόσμο, το αμερικάνικο ινστιτούτο Carnegie Endowment. Τί είναι προτιμότερο. Να γίνουμε η επόμενη Λετονία, ή η επόμενη Αργεντινή, μας ρωτά η Carnegie.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει η νέα έρευνα του ινστιτούτου, η Ελλάδα θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά προτού δεχθεί βοήθεια από την Ε.Ε ή το ΔΝΤ. Όπως τονίζει, η τελευταία χώρα που διασώθηκε από την Ε.Ε ήταν η Λετονία το 2007. Αν και η χώρα έλαβε συνολική βοήθεια που άγγιζε το 43% του ΑΕΠ της, δεν κατάφερε ποτέ να ανακάμψει από την βαθιά ύφεση και ακόμη, μάλιστα, αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα ανεργίας και συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα αντί να γίνει η επόμενη Λετονία, ίσως θα πρέπει να σκεφτεί να πάρει και πάλι τον έλεγχο ενός δικού της νομίσματος και να εγκαταλείψει το ευρώ. Όπως σημειώνει η Carnegie και ο διευθυντής των οικονομικών θεμάτων του ινστιτούτου, κ. Uri Dadush, το έκανε και η Αργεντινή και δούλεψε μία χαρά.

Αν και η Αργεντινή πλήρωσε ένα πολύ βαρύ αντίτιμο για την υποτίμηση και την κήρυξη στάσης πληρωμών, η ανταγωνιστικότητά της επανήλθε ταχύτατα και το ίδιο έκανε και η οικονομική ανάκαμψη. Οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 15% το 2003 και κατά 17% το 2004, ενώ το ΑΕΠ της βρέθηκε στο 8,8% το 2003 και στο 9% το 2004. Με λίγα λόγια, επέστρεψε στην κορυφή της οικονομικής ανάπτυξης που είχε πριν την κρίση της, και μάλιστα μέσα σε μόλις 10 τρίμηνα.

Αντίθετα, μπορεί ο λογαριασμός τρεχουσών συναλλαγών της Λετονίας να σημειώνει πλεόνασμα τώρα, αυτό ήρθε μέσω της πτώσης της ζήτησης και όχι μέσω της ανάπτυξης των εξαγωγών. Από τα τέλη του 2007, οι εισαγωγές έχουν μειωθεί κατά 41%, και οι εξαγωγές κατά 14%!

Η Λετονία παραμένει φυλακισμένη στην ύφεση, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2010, και θα ακολουθήσει αναιμική ανάπτυξη της τάξης του 1,5% το 2011. Εκτός από ένα τεράστιο ιδιωτικό χρέος, η Λετονία έχει τώρα και ένα τεράστιο βάρος εξωτερικού δημόσιου χρέους να πληρώσει στο ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Όπως λοιπόν πολύ χαρακτηριστικά τονίζει η Carnegie, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και κηρύξει στάση πληρωμών, αν και θα είναι μία εξαιρετικά επίπονη διαδικασία, θα κοστίσει πολύ λιγότερο στη χώρα, εάν η δημοσιονομική της προσαρμογή δεν είναι επιτυχής.

Η υποτίμηση και η κήρυξη στάσης πληρωμών θα μεταφέρουν το βάρος στους ξένους πιστωτές, θα αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση του χρέους λόγω της διάσωσης, και θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για επιστροφή στην ανάπτυξη, πολύ πιο γρήγορα από ότι θα το κάνουν οι πολιτικές αυστηρών μέτρων και προσαρμογής.

Ελευθερία Κούρταλη
ekourt@kerdos.gr


Επιστροφή στη σκληρή δραχμή, ένα νόμισμα που θα αποτελείται από ευγενή μέταλλα (ασήμι-χρυσός), κάτι που όπως λέει απεχθάνονται και μισούν οι τραπεζίτες, γιατί είναι νόμισμα με αληθινή ισχύ και εκείνοι έχουν μάθει να συναλλάσονται με χαρτιά (χαρτονομίσματα) προτείνει ο γνωστός οικονομολόγος Max Kaiser.



ΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε το άρθρο που δημοσιεύσαμε χθες (εφημερίδα "ΝΕΑ") που περιγράφει συνοπτικά ως καταστροφικό το σενάριο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.
Η ΔΡΑΧΜΗ βγήκε στη σύνταξη, αλλά τα σενάρια τη φέρνουν πίσω... 

Ακολουθεί απόσπασμα συνέντευξης του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου για το ίδιο θέμα στην χθεσινή έκδοση της εφημερίδας "Έθνος".


"Τα περί επιστροφής στη δραχμή έχουν κάποια βάση ή ήταν μια άστοχη δημόσια δήλωση της επιτρόπου κυρίας Δαμανάκη;
Η κυρία Δαμανάκη δεν μίλησε γενικώς και αορίστως περί επιστροφής στη δραχμή. Η κυρία Δαμανάκη έθεσε ένα δίλημμα γιατί δεν θέλει να επιστρέψουμε στη δραχμή. Αντίθετα, υπάρχουν συγκεκριμένες εφημερίδες και συγκεκριμένα εγχώρια συμφέροντα που το επιδιώκουν.
Υπάρχουν Ελληνες που έχουν ποντάρει τα λεφτά τους στην καταστροφή της χώρας μας. Η επιστροφή στη δραχμή σημαίνει ότι εμείς πρέπει να πληρώσουμε σε σκληρό συνάλλαγμα μετρητοίς όλες τις εισαγωγές μας. Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε θέση να θρέψει τον πληθυσμό της. Αν πρέπει να πληρώσουμε σε σκληρό συνάλλαγμα μετρητοίς τις εισαγωγές τροφίμων, τότε δεν θα έχουμε ούτε ψωμί, ούτε ρύζι, ούτε γάλα, ούτε καφέ, ούτε κρέας, ούτε μακαρόνια, αρκετά για να φάνε όλοι οι Ελληνες.
Το 2009 η Ελλάδα έδωσε 1 δισ. ευρώ για να εισαγάγει κρέατα, 454 εκατ. για γαλακτοκομικά προϊόντα, 147 εκατ. για δημητριακά, 333 εκατ. για καφέ, κακάο κ.λπ. και τώρα δίνει περισσότερα. Σκεφτείτε ότι το 40% του πληθυσμού ζει στην Αθήνα, άρα εξαρτάται απολύτως από την εισαγωγή και τη μεταφορά τροφίμων. Καταλαβαίνετε πολύ καλά λοιπόν τι σημαίνει η επιστροφή στη δραχμή. Ούτε το χρέος θα ελαφρύνει, ούτε το κόστος ζωής θα πέσει, ούτε οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν ως διά μαγείας.
Η επιστροφή στη δραχμή θα είναι επιστροφή στον χειμώνα του '41. Μόνο οι μαυραγορίτες θα πλουτίσουν και αυτοί είναι που διακινούν αυτά τα σενάρια. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά ακροδεξιά blogs όπου ο φασισμός ξεχειλίζει έχουν σηκώσει ψηλά τη σημαία της επιστροφής στη δραχμή."

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΣΚΑΪ
Μετά από ένα εμπεριστατωμένο και αναλυτικό ρεπορτάζ στο οποίο όμως οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν μάλλον υπέρ της επιστροφής, κατά τη συζήτηση που ακολουθεί ο δημοσιογράφος του Σκάϊ Μπάμπης Παπαδημητρίου καταλήγει ότι ένα παρόμοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό. 




Ο... ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ
Χωρίς να παίρνει θέση (δεν ήταν αντικείμενο της συνέντευξης) για το ζήτημα του νομίσματος, ο έγκριτος οικονομικός αναλυτής, ελληνοαμερικανός καθηγήτης στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι Γιάννης Χαραλαμπάκης, κάνει δραματικές προβλέψεις για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία. Αν συμβούν όσα υποστηρίζει, το επιχείρημα περί ομπρέλας ενός "ισχυρού ευρώ" αυτόματα καταρρέει... Τα συμπεράσματα δικά σας.



Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα