Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

"ΨΙΧΟΥΛΑ" προβλέπεται να πάρουν για τον ΟΤΕ

Όσο-όσο η πώληση-άρχισαν οι διαπραγματεύσεις-το παίζει δύσκολη η "Deutsche Telekom". Τα πρώτα 400-600 εκατ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία, ίσως και τις επόμενες εβδομάδες. Η κυβέρνηση έπειτα από μήνες απραξίας και υπό την πίεση της τρόικας, προχωρεί τις αποκρατικοποιήσεις, στοχεύοντας και στην αλλαγή της εικόνας της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, γνωστοποίησε ότι απέστειλε επιστολή στην Deutsche Telekom για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ χωρίς να προσδιορίζει το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός κάλεσε τη γερμανική εταιρεία με στόχο να διαπραγματευθεί την πλήρη αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ. Η γερμανική πλευρά θα πρέπει να ήταν ενήμερη για την κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, το Σαββατοκύριακο θα βρεθούν στην Ελλάδα στελέχη της Deutsche Telekom για συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη.

Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 16% των μετοχών του ΟΤΕ, ενώ ένα επιπλέον 4% έχει εκχωρηθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χωρίς όμως τα δικαιώματα ψήφου. Η Deutche Telekom κατέχει το 30%. Πολλοί ωστόσο αμφιβάλλουν αν το Δημόσιο προτίθεται να μειώσει τη συμμετοχή του κάτω από 1% (ή 5% μαζί με το ποσοστό που έχει εκχωρήσει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε κατάργηση όλων των δικαιωμάτων αρνησικυρίας που του παρέχει η συμφωνία μετόχων για τον ΟΤΕ του 2008. 

Δεν είναι ωστόσο λίγοι κι εκείνοι που εκτιμούν ότι το ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία με την Deutsche Telekom, που θα της επιτρέψει την πώληση του 16% με ένα επιπλέον υπερτίμημα που θα ξεπερνά την αρχική συμφωνία μετόχων.

Η γερμανική πλευρά παρά το ότι εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την επένδυσή της στον ΟΤΕ, εκτιμάται ότι θα διαπραγματευθεί τις ελληνικές προτάσεις, για οποιοδήποτε ποσοστό διάθεσης πάνω από 10% και ότι θα φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των εργασιακών στον ΟΤΕ και κυρίως την αναγκαιότητα κατάργησης της μονιμότητας για τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν προ του 2005. 

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία -η Deutsche Telekom διαρρέει κλίμα δυσαρέσκειας στο εσωτερικό της εξαιτίας της επένδυσής της στον ΟΤΕ- τότε η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άσκηση του «δικαιώματος πώλησης 2» (put option 2) που προβλέπεται στη συμφωνία μετόχων για τον ΟΤΕ του 2008. 

Tο δικαίωμα αυτό αφορά στο 10% του ΟΤΕ -περίπου 49 εκατ. μετοχές- που σύμφωνα με τους χθεσινούς υπολογισμούς θ’ αποφέρει στα δημόσια ταμεία 400-450 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μετόχων του 2008 προβλέπει την άσκηση του «δικαιώματος πώλησης 2» σε τιμή που καθορίζεται από το άθροισμα της μέσης σταθμισμένης χρηματιστηριακής τιμής των μετοχών του ΟΤΕ στο Χ.Α. κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 συνεδριάσεων πριν από την αναγγελία άσκησης του δικαιώματος. Στην τιμή που θα προκύψει θα προστεθεί υπερτίμημα 15%.

www.psema.gr - Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ετικέτες , , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα