Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Financial Times: "ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ τα χρέη της Ελλάδας"

Η άλλη άποψη: Οι πυροσβέστες ανα την υφήλιο, συνηθίζουν να λένε πως η φωτιά αντιμετωπίζεται μόνο με την φωτιά. Αυτή την θεωρητική- πρακτική προσέγγιση, αναδεικνύει σήμερα σε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, αναφερόμενη στο πρόβλημα της Ελλάδας και της δημοσιονομικής απειθαρχίας που την κατατρύχει και ενδεχομένως αποτελέσει την θρυαλλίδα για διαδοχικές εκρήξεις στον ευρωπαϊκό χώρο. Ο αρθρογράφος των Financial Times σημειώνει πως...

μία αποφασιστική διαγραφή χρεών της Ελλάδας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως «αντιπυρική ζώνη», εάν συνοδευτεί από ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και από σαφείς επεξηγήσεις στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι μία «ειδική περίπτωση».

«Μία τέτοια κίνηση πιθανότατα θα δημιουργούσε μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης από ότι μια σειρά πακέτων στήριξης που αποτελούν προσωρινή λύση μετά από μία αδέξια κρατική κατάρρευση. Δεν είναι αργά για να συμφωνήσει η ΕΚΤ ότι την φωτιά την πολεμάς με φωτιά», σημειώνει η στήλη «LEX».

Στην στήλη LEX, οι αναγνώστες της εφημερίδας θα γνωρίζουν πως πρόκειται για τη στήλη της εφημερίδας που δίνει το στίγμα του συγκεκριμένου οικονομικού εντύπου, η εφημερίδα υποστηρίζει και τάσσεται αναφανδόν υπέρ της «αποφασιστικής διαγραφής του ελληνικού χρέους», αφού χαρακτηρίζουν ως «δημοσιονομικά αμφισβητήσιμη» την ελληνική κυβέρνηση.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας διατυπώνει αιχμηρές κρίσεις κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την άρνησή της να επιτρέψει στην Ελλάδα να προσφύγει στη λύση της αναδιάρθρωσης του χρέους και στρέφει το πυρά της προς τον κεντρικό τραπεζίτη, κ. Τρισέ, ο οποίος εμμένει στη θέση του να πληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της, αφού σε διαφορετική περίπτωση, όπως κατά κόρον έχει υποστηρίξει ο κ. Τρισέ, «όποιες άλλες εναλλακτικές αποτελούν επικίνδυνο αποπροσανατολισμό».

Η εφημερίδα αποδίδει την άρνηση του κ. Τρισέ στο κενό που θα προκύπτει στη ρευστότητα της τράπεζας, αφού πιθανή αναδιάρθρωση των χρεών της Ελλάδας θα σήμαινε αυτομάτως και διαγραφή 40- 50 δισ. ευρώ χρέους της χώρας, που κατέχει η ΕΚΤ με τη μορφή κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο, ο αρθρογράφος σημειώνει πως ακόμη και η πρόβλεψη- φόβος του κ. Τρισέ για την μετάδοση της «κατάρρευση» της Ελλάδας στις υπόλοιπες χώρες του νότου και την Ιρλανδία, δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ των συγκεκριμένων οικονομιών και της Ελλάδας. «Υφίστανται σαφείς διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα, με την δημοσιονομικά αμφισβητήσιμη κυβέρνησή της και τον υποαναπτυγμένο κλάδο εξαγωγών και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως η Ισπανία».

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα