Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΕΠΙΜΕΝΕΙ το Spiegel (με νέο δημοσίευμα) για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Με τίτλο «Κρίσιμη συνάντηση για την Ελλάδα συγκλονίζει την Ευρωζώνη», συνέχισε το σήριαλ οικονομικού τρόμου η ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel-Online και του Spiegel-International (στην αγγλική γλώσσα) τη νύχτα της Παρασκευήςτη νύχτα της Παρασκευής. Στο νεότερο δημοσίευμα που υπογράφει ο Christian Reiermann στο Spiegel-Online και με υπότιτλο «Ανησυχία για το ευρώ: Σε μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο διεξάγονται – σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel-Online – διαβουλεύσεις για το μέλλον της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Οι χρηματαγορές αντέδρασαν νευρικά. Θα αποχαιρετίσει η Αθήνα την Ευρωζώνη;», αναφέρει μεταξύ άλλων ότι...

"Οι αγορές συναλλάγματος δέχτηκαν για μια ακόμα φορά πιέσεις όταν δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ του Spiegel-Online για σκέψεις της Ελλάδας να βγει από την Ευρωζώνη.

Η συνάντηση αρχικά διαψεύστηκε έντονα. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, καθώς και η ΕΕ αντέκρουσαν τα περί σχεδίων εξόδου από την Ευρωζώνη. Το Υπ. Οικονομικών στην Αθήνα αντέδρασε με αυστηρότητα. Σε ανακοίνωση Τύπου χαρακτήρισε τις πληροφορίες «αναληθείς», η δημοσιοποίησή τους μαρτυρεί «ακατανόητη ελαφρότητα» και πρόκειται για «προβοκάτσια». «Παρόμοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και υπηρετούν μόνο τους κερδοσκόπους», δήλωσε εκπρόσωπος του Γραφείου του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «ούτε ετέθη ούτε θα τεθεί». Εκπρόσωπος του Ζ.Κ. Γιουνκέρ διέψευσε τα περί κρίσιμης συνάντησης στο Λουξεμβούργο: «Αρνούμαι παντελώς ότι υπάρχει τέτοια συνάντηση, αυτά τα δημοσιεύματα είναι ψευδή». Και από τα Υπουργεία Οικονομικών της Ισπανίας, του Βελγίου και της Σλοβακίας ελέχθη ότι δεν είναι τίποτε γνωστό για μια τέτοια συνεδρίαση. «Δεν γνωρίζω τίποτε περί αυτού», δήλωσε εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν στις Βρυξέλλες. [...]

Ενώ εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών δεν σχολίασε το αν ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πήγε στο Λουξεμβούργο, ένας υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού δήλωσε: «Ναι, ισχύει». Σύμφωνα με τηλεγραφήματα ειδησεογραφικών πρακτορείων, μια πηγή της ΕΕ έκανε λόγο για τρία μέλη της ΟΝΕ, που είναι και μέλη του G8, δηλαδή τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Άλλο πρόσωπο δήλωσε ότι συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κρατών εκείνων που έχουν την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ, π.χ. η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φιλανδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL-Online στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνεται και μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε σύντομο χρόνο. [...]

Τι ανέφερε το πρώτο δημοσίευμα του Spiegel-Online

SPIEGEL-Online: «Η Ελλάδα σκέπτεται να βγει από την ΟΝΕ»
Στο δημοσίευμα με υπογραφή του ίδιου συντακτη (Christian Reiermann) στο Spiegel-Online με τίτλο «Η Ελλάδα σκέπτεται να βγει από την Ευρωζώνη» και υπότιτλο «Η κρίση χρέους της Ελλάδας κορυφώνεται. Η κυβέρνηση της χώρας σκέπτεται – σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel-Online να εγκαταλείψειτην Ευρωζώνη. Οι Υπ. Οικονομικών της ΟΝΕ και εκπρόσωποι της Ευρωπ. Επιτροπής συναντώνται απόψε σε μυστική κρίσιμη συνεδρίαση», αναφέρει τα εξής:

Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι τεράστια. Σχεδόν καθημερινά διαμαρτύρονται οι πολίτες κατά της κυβέρνησης. Τώρα, προφανώς ο Π/Θ Γιώργος Παπανδρέου δεν βλέπει καμιά άλλη δυνατότητα: Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel-Online, η κυβέρνησή του σκέπτεται να παρατήσει το ευρώ και να επανακαθιερώσει δικό της νόμισμα (δραχμή).

Θορυβημένη από τις επιδιώξεις, η Κομισιόν απηύθυνε πρόσκληση για κρίσιμη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο. Εκτός από την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ, στην ατζέντα υπάρχει και μια σύντομη αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, αυτό σημαίνει για την ΟΝΕ υπαρξιακό σημείο στροφής – ανεξάρτητα από το ποια παραλλαγή θα αποφασίσει.

Λόγω της τεταμένης κατάστασης, για τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο επεβλήθη ύψιστη εμπιστευτικότητα. Μόνον οι Υπ. Οικονομικών και από ένας στενός συνεργάτης τους επιτρέπεται να πάνε. Από πλευράς Γερμανίας θα συμμετάσχουν ο Υπ. Οικονομικών Β.Σόιμπλε και ο Υφυπ. Οικονομικών Jörg Asmussen.

Ο Σόιμπλε θέλει να αποτρέψει με κάθε τρόπο τους Έλληνες από την έξοδο από την Ευρωζώνη. Εσωτερικό έγγραφο του Υπουργείου του, που πήρε μαζί του στο Λουξεμβούργο, προειδοποιεί για τις συνέπειες. «Θα προκαλέσει τεράστια υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος έναντι του ευρώ», αναφέρει το έγγραφο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζονται απώλειες μέχρι και 50%. Έτσι, θα αυξηθεί δραματικά το ελληνικό χρέος. Οι εμπειοργνώμονες του Σόιμπλε υπολογίζουν αύξηση του δημοσίου χρέους μετά την υποτίμηση μέχρι περίπου το 200% του ΑΕΠ. «Μια αναδιάρθρωση θα ήταν αναπόφευκτη», προειδοποιούν. Με απλά λόγια: Η Ελλάδα θα πτώχευε.

Βεβαίως αποτελεί επίμαχο ζήτημα το αν μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν εν γένει δυνατή νομικά. Κατά την άποψη νομικών εμπειρογνωμόνων, η χώρα θα έπρεπε ταυτόχρονα να εγκαταλείψει και την ΕΕ συνολικά. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν τα υπόλοιπα μέλη της ΟΝΕ θα αρνούνταν πράγματι στην Αθήνα μια μονομερή έξοδο από την Ευρωζώνη.

Το βέβαιο είναι ότι το μέτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνεργατών του Σόιμπλε, θα είχε τεράστιες συνέπειες για την οικονομική ζωή της Ευρώπης. «Η αλλα΄γη νομίσματος θα προκαλούσε φυγή κεφαλαίων», γράφουν. Η Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρήσει εαυτήν αναγκασμένη να καθιερώσει κανόνες κίνησης των κεφαλαίων. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να είναι συμβατό με τις θεμελιώδεις ελευθερίες της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς». Επιπλέον η χώρα θα αποκοβόταν για πολλά χρόνια από τις κεφαλαιαγορές.

Εκτός αυτών, η έξοδος μιας χώρας από την ΟΝΕ «θα έβλαπτε σοβαρά την εμπιστοσύνη στη λειτουργία της Ευρωζώνης», όπως αναφέρεται. Οι διεθνείς επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν ότι θα θελήσουν μελλοντικά να βγουν και άλλα μέλη της Ευρωζώνης. «Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε φαινόμενα μετάδοσης στην Ευρωζώνη».

Μια απομάκρυνση της Ελλάδας από την ΟΝΕ θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα, που τελεί ακόμα υπό κρίση, κυρίως στην Ελλάδα. Με τη νομισματική περικοπή «όλα τα ίδια κεφάλαια του τραπεζικού συστήματος θα είχαν εξαντληθεί, οι τράπεζες της χώρας θα περιέρχονταν διαμιάς υπό πτώχευση. «Γερμανικά και ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έπρεπε να περιμένουν τεράστιες απώλειες για τις απαιτήσεις τους», αναφέρει το έγγραφο.

Αλλά και η ΕΚΤ θα πληττόταν. Θα έπρπε «να ξεγράψει μεγάλο μέρος των απαιτήσεών της». Στα δάνεια των τραπεζών θα προστίθενταν και τα αποθέματα ελληνικών κρατικών ομολόγων, που είχε επαναγοράσει η ΕΚΤ οτυς προηγούμενους μήνες. Οι εμπειρογνώμονες του Σόιμπλε υπολογίζουν τον όγκο τους ντουλάχιστον στα 40 δις. ευρώ.

Σε τελική ανάλυση, μια έξοδος της Ελλάδας ακολουθούμενη από μια πτώχευση στη συνέχεια θα κόστιζε στα κράτη της Ευρωζώνης και στους φορολογουμένους τους ακόμη ακριβότερα...»Τα κράτη της Ευρωζώνης θα έπρπε μετά την πτώχευση της χώρας να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεών τους.

ARD (Πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης): Πληροφορίες για συνάντηση εκπροσώπων χωρών της Ευρωζώνης και του Ζ.Κ. Τρισέ απόψε στο Λουξεμβούργο

Νεότερο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD, με τίτλο «Κρίσιμη συνάντηση στην Ευρωζώνη», αναφέρει πληροφορίες του ανταποκριτή του Markus Preiß , σύμφωνα με τις οποίες:

Οικονομικά ισχυρές χώρες της ΕΕ διαβουλεύονται για μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Στη συνάντηση συμμετέχουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Φιλανδίας, της Ολλανδίας καθώς και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ.

Ωστόσο οι συνομιλίες στο Λουξεμβούργο δεν αφορούν έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ. Εκείνο που συζητείται είναι αν οι πιστωτές της χώρας θα πρέπει να παραιτηθούν από μέρος των δανειακών τους απαιτήσεων. Σύμφωνα με τον Preiß η εν λόγω συνάντηση δείχνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χειρότερη απ’ ό,τι γινόταν παραδεκτό μέχρι τώρα.

Η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurogroup και η γερμανική κυβέρνηση διέψευσαν το δημοσίευμα του SPIEGEL-Online ότι η Ελλάδα σκέπτεται να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert δήλωσε: «Μία έξοδος ούτε είχε τεθεί ούτε τίθεται προς συζήτηση». Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν θέλει ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει την υποτιθέμενη συνάντηση. Ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για καμιά συνάντηση. Ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ. Γιουνκέρ έκανε λόγο για «φήμες άνευ ουσίας».

Αλλά και άλλες χώρες της Ευρωζώνης προφανώς δεν ήταν ενήμερες για τη συνάντηση. Από τα Υπουργεία Οικονομικών της Ισπανίας, του Βελγίου και της Σλοβακίας ελέχθη ότι δεν είναι γνωστό τίποτε για μια τέτοια συνεδρίαση. Ωστόσο, εκπρόσωπος μιας χώρας της Ευρωζώνης δήλωσε ότι είναι φυσιολογικές οι συνάξεις ορισμένων Υπουργών σε μικρό κύκλο. «Όλοι είναι ίσοι, αλλά μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους».

Εμπειρογνώμονας επί θεμάτων νομισματικής πολιτικής ερμήνευσε το δημοσίευμα ως ένδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη με τους όρους του πακέτου διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ο Andy Busch της BMO Capital Markets δήλωσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να ασκήσει πίεση σε άλλα μέρη.

Το ευρώ αντέδρασε στις φήμες με κάθετη πτώση και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων.

www.psema.gr - Πηγή:

Ετικέτες , , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα