Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ! ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΟ ΜΕ ΠΥΛΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η μεγάλη επιχειρηματική συνάντηση που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στη Λευκωσία, όπου πάνω από 80 ελληνικές εταιρίες θα συναντηθούν με 150 εταιρίες από την Κύπρο, το Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία –στο πρόγραμμα υπάρχουν και αιγυπτιακές, αλλά πρακτικά αυτό είναι κάτι δύσκολο- δείχνει το δρόμο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την ενδυνάμωσης των εξαγωγών. Η λογική είναι απλή: οι τρεις εξαγωγικοί φορείς της χώρας εντοπίζουν την περιοχή - στόχο, εν προκειμένω τη Μέση Ανατολή. Οργανώνουν την ομάδα των ελληνικών...
επιχειρήσεων, επιλέγουν την Κύπρο που βρίσκεται στο κατάλληλο γεωγραφικό σημείο, αναζητούν ομοειδείς εταιρίες από την ευρύτερη περιοχή, προκαθορίζουν 1.000 περίπου διμερείς συναντήσεις, τύπου partenariat. Αυτήν την προσπάθεια στηρίζει μια τράπεζα -η Eurobank-, αλλά και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ για την εγκυρότητα και τη λειτουργικότητα του πράγματος θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα με θέμα «Κύπρος, "γέφυρα" μεταξύ ΕΕ – Μέσης Ανατολής».
Η πρωτοβουλία είναι πραγματικά εντυπωσιακή για τα ελληνικά δεδομένα, ίσως διότι η κατάσταση είναι, πλέον, οριακή. Καταρχήν, οι φορείς του ιδιωτικού τομέα –συμπεριλαμβανομένου και του χρηματοπιστωτικού τομέα- δείχνουν έτοιμοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Η εξωστρέφεια είναι βασική παράμετρος για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση και την κατοχύρωση μιας υγιούς αναπτυξιακής διαδικασίας, αλλά οι εξαγωγές –όπως και οι επενδύσεις στο εξωτερικό- αφορούν πρώτα και πάνω απ' όλα και απ' όλους τις ίδιες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Για να διασωθεί -αρχικά- και για να αναπτυχθεί -στη συνέχεια- ένας οικονομικός οργανισμός, πρέπει να σωθούν και να αναπτυχθούν τα κύτταρά του, δηλαδή οι επιχειρήσεις. Για να μειωθεί η ανεργία στη χώρα πρέπει να αυξηθεί η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και για να μειωθούν τα ελλείμματα, εκτός από τις περικοπές, πρέπει να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, πρέπει να υπάρξουν κερδοφόρες ιδιωτικές δραστηριότητες.

Στην Ελλάδα πολλά πράγματα τα βλέπουμε από την ανάποδη. Συχνά το κάρο μπαίνει μπροστά από το άλογο. Η έννοια της χώρας ως οικονομικής και συνοριακής οντότητας είναι για πολλούς εξ ημών εξαιρετικά σκοτεινή και ασαφής. Προφανώς δεν πρόκειται για… μαγαζί, αλλά για το αποτέλεσμα μιας συνολικής προσπάθειας, κυρίως του ιδιωτικού τομέα. 'Αρα, για να υπάρξουν θετικές συνέπειες, απαιτούνται επιτυχημένες πρωτοβουλίες, από τις οποίες θα επωφεληθούν πρωτίστως όσοι τις πάρουν. Αυτό φαίνεται ότι οι 'Ελληνες εξαγωγείς το αντιλαμβάνονται και ως σύνολο κάθε μέρα και περισσότερο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα