Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Γύρω - γύρω ΟΛΟΙ και στη μέση το... ΧΡΕΟΣ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ; Την ίδια στιγμή που ο Ολι Ρεν απορρίπτει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, άποψη που ενστερνίζεται και ο Λ. Παπαδήμος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπονοεί πως τα μέχρι σήμερα μέτρα μπορεί να μην αποδειχθούν επαρκή, ενώ το περιοδικό Der Spiegel μιλάει για διχογνωμία στους κόλπους της Ευρώπης. Κατά τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκε ένας καταιγισμός δηλώσεων και εκτιμήσεων ως προς την πορεία του ελληνικού χρέους.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται σε τηλεφωνική διάσκεψη που είχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, με υπουργούς Οικονομικών οι χώρες των οποίων μετέχουν στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με το περιοδικό ορισμένοι από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους έθιξαν το θέμα μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πρόταση που ο Ζ.Κ. Τρισέ αρνήθηκε να συζητήσει.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τα οικονομικά και νομισματικά θέματα, Ολι Ρεν, επιχείρησε να κλείσει το θέμα, λέγοντας το περασμένο Σάββατο πως “αποκλείουμε την αναδιάρθρωση”. “Εχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο και εργαζόμαστε στη βάση αυτού του σχεδίου...” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δεν αναφέρθηκε σε δημόσιες δηλώσεις του σε μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, έδειξε να μην πείθεται για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και κατά πόσο αυτά θα λύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας. “Είναι γνωστό πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει στα επόμενα χρόνια μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφασίσαμε την επιμήκυνση... Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα σήμερα αν αυτό επαρκεί” δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση του Ecofin.

Στο μεταξύ, στο θέμα της αναδιάρθρωσης αναφέρθηκε και ο Λ. Παπαδήμος, σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος βρέθηκε στις ΗΠΑ για τις ανάγκες ενός συνεδρίου στην Ουάσιγκτον. “Η αναδιάρθρωση”, είπε, “δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε αναγκαία”. Πρόσθεσε ωστόσο πως ο όρος “αναδιάρθρωση” μπορεί να έχει διαφορετικές σημασίες, γεγονός που όπως σχολίασε “δημιουργεί σύγχυση στο δημόσιο διάλογο” που έχει ανοίξει. Ο σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού σημείωσε πως βάσει μίας ερμηνείας η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει “κούρεμα” του χρέους και, κατ' επέκταση, απώλειες για τους επενδυτές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Υπάρχει, όμως και μια άλλη ερμηνεία, όπου προβλέπει τη χρονική επέκταση των δανείων με όρους και προϋποθέσεις που δεν πλήττουν τα συμφέροντα των επενδυτών.

Ο Λ. Παπαδήμος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, προβλέποντας πως “τα πράγματα στο τέλος θα βελτιωθούν”.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα